Galanis Apartments
63077 Siviri Kassandra Halkidiki
Tel. +302374025351
Mobile : +306972164742
e-mail : nikgalanis@otenet.gr

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ & ΣΙΒΗΡΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Η συγκεκριμένη κωμόπολη, ως τα 1956 ονομαζόταν επίσημα: Β ά λ τ α. Έτσι ονομάζεται και σήμερα και θα ονομάζεται, κατά παράδοση, για πολλά χρόνια ακόμα από τους κατοίκους της και από τους κατοίκους ολόκληρης της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Κατά το 1956, ύστερα από εγκριθείσα σχετική απόφαση του τότε κοινοτικού συμβουλίου της (ήταν Κοινότητα τότε ακόμα), από Βάλτα μετονομάστηκε σε Κασσάνδρα. Της δόθηκε, δηλαδή, το όνομα που έχει όλη η χερσόνησος από τα πολύ παλιά χρόνια. Τη μετονομασία αυτή  κατείχε μέχρι το 1964. Κατά το έτος αυτό, το χωριό από κοινότητα μετατρέπεται σε δήμο. Το πρώτο του δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση του, μετονόμασε πάλι το χωριό από Κασσάνδρα σε Κασσάνδρεια. Του έδωσε δηλαδή το όνομα της πόλης που κτίστηκε κατά τους  προχριστιανικούς χρόνους, της Κασσάνδρειας. Η πόλη αυτή βρισκόταν, κατά τους ιστορικούς, κοντά στον ισθμό της χερσονήσου, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ποτίδαια. Σήμερα, η κωμόπολη κατέχει επίσημα το όνομα Κασσάνδρεια.
  Η Κασσάνδρεια είναι ένα παλιό μεγαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο του μεσαίου τμήματος της χερσονήσου Κασσάνδρας. Πρόκειται για μια πόλη 3.500 κατοίκων, που τη θερινή περίοδο με τους οικισμούς της μεταμορφώνεται σε μεγαλούπολη 25.000 κατοίκων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς για τη Χερσόνησο της Κασσάνδρας. Είναι ένας από τους παλαιότερους Δήμους του Νομού Χαλκιδικής, που κάνει την εμφάνισή του ως οικισμός από τον 16ο αιώνα, ενώ παίρνει το όνομά του από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, αλλά και από την ομώνυμη πόλη της αρχαιότητας πού βρίσκεται χτισμένη στον ισθμό της Κασσάνδρας.

   Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κασσάνδρειας γίνεται από νωρίς αντιληπτός, αφού αποτελεί για χρόνια την έδρα της Μητρόπολης αλλά και την έδρα των υποπροξενείων της Γαλλiας(1725) και της Ολλανδίας(1745), ενώ μετά το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας, το 1821, συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους και αναπτύσσει τη δυναμική του κέντρου. Μια πόλη που απλώνει τα όριά της από τη Φούρκα μέχρι και τη Σάνη. Μια πόλη που διαθέτει πολλές και όμορφες ακρογιαλιές και συνδυάζει έντονα το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Τα πλούσια σε βλάστηση δάση προδιαθέτουν για περιηγητικές διαδρομές και οδηγούν σε όμορφες παραλίες, σαν αυτές του Αϊ-Νικόλα, της Σίβηρης, της Κύψας. Οι γύρω οικισμοί όπως  η Σίβηρη, η Ελάνη και η Σάνη προσφέρουν φιλοξενία, άνετη διαμονή και όλες τις υπηρεσίες που προϋποθέτει η σύγχρονη αντίληψη του τουρισμού. Το φρέσκο ψάρι της Σίβηρης, ο υγροβιότοπος της Κύψας, η δόμηση που σέβεται το περιβάλλον και η υποδομή για σύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελούν σφραγίδα ποιότητας για την περιοχή.
   Η Κασσάνδρεια είναι η έδρα του Δήμου Κασσάνδρας. Αποτελεί πνευματικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Η οργάνωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που μπορεί να έχει μια επαρχιακή πόλη, οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από αυτή, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική του Δήμου, ο πολιτιστικός σύλλογος " Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ " με τα χορευτικά συγκροτήματα, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Σίβηρης, που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι, στο ανοιχτό θέατρο της Σίβηρης, αποτελούν τα εχέγγυα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Κασσάνδρεια στην περιοχή. Η οργάνωση της αγοράς γύρω από τον πεζόδρομο σε συνδυασμό με την πληθώρα των καταστημάτων που καλύπτουν όλες τις αγοραστικές ανάγκες του κοινού, μπορούν με ασφάλεια να χαρακτηρίσουν την πόλη ως εμπορικό κέντρο.
   Η περιήγηση στη σύγχρονη αγορά, στο παζάρι της, στα γραφικά ταβερνάκια, στην ιστορική της πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο καθίσταται αξέχαστη για τον επισκέπτη της πόλης.
   Η ύπαρξη όλων των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, ο Ο.Τ.Ε, το ταχυδρομείο, το Κέντρο Υγείας, έτοιμο να καλύψει τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών σε θέματα υγείας, η δυνατότητα επιλογής της Τράπεζας, η ύπαρξη της Αστυνομίας που εμπνέει  την ασφάλεια και την τάξη σε όλη την Χερσόνησο, καθώς και όλες οι υπόλοιπες Δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υπηρεσίες, δίνουν λύση στα προβλήματα και τις απαιτήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
  Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με τα αξιοθέατα και τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Σε μια όμορφη διαδρομή μέσα από πλακόστρωτα και γραφικούς δρόμους, ο επισκέπτης συναντάει την ιστορία και την παράδοση, ανιχνεύει τα ήθη και τα έθιμα και γνωρίζει τους φιλόξενους κατοίκους της πόλης. Ο κεντρικός πεζόδρομος αποτελεί το ξεκίνημα της διαδρομής που προδιαθέτει θετικά τον επισκέπτη για τη συνέχεια της περιήγησης. Το παιχνίδισμα του πράσινου στοιχείου του πεζόδρομου με το υγρό στοιχείο των σιντριβανιών του οδηγεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία προσφέρεται για ανάπαυλα κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πόλης μπροστά στα δροσερά νερά του τεχνητού καταρράκτη. Τα πλακόστρωτα στενά, ανηφορικά σοκάκια οδηγούν τον επισκέπτη μπροστά από παλιά κτίρια όπως αυτό του Αριστείδη Οικονόμου ή το σπίτι του Παπασταύρου, το σπίτι του ιατρού Αθανάσιου Οικονόμου, δείγματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, με προορισμό το Δημαρχείο. Το Δημαρχείο κτίσμα του 1926, δεσπόζει στην περιοχή και αναδεικνύει την ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την οποία χτίζονταν τα σχολεία την εποχή εκείνη, αφού στέγαζε για χρόνια το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της πόλης. Στο εσωτερικό του, σήμερα, στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου.

  Το λαογραφικό μουσείο της Κασσάνδρειας προσφέρει στους επισκέπτες μια σύγχρονη αντίληψη της καθημερινής ζωής των κατοίκων παλαιότερων ετών. Αναδεικνύει, με σεβασμό, την παράδοση, τις καθημερινές συνήθειες, τις συνθήκες διαβίωσης και τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής.
    Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Σίβηρη. Το τοπωνύμιο αυτό είναι λόγια παραμόρφωση του μεσαιωνικού τοπωνυμίου, το οποίο φαίνεται να προήλθε από το όνομα του μεγαλογαιοκτήμονα που κατείχε την περιοχή και ονομαζόταν «Σύβρης» (ή Σίβρης) και αναφέρεται ήδη το 1083.
    Το Φεστιβάλ της Κασσάνδρας είναι το κυρίως πολιτιστικό γεγονός της Κασσάνδρας και ολόκληρης της Χαλκιδικής. Διοργανώνεται από το 1993 στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης και στα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα και ξεχωρίζει για τις ποιοτικές του εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος (μεταξύ άλλων το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους οι B.B.King, Ray Charles, Νανά Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Καζάκος, Νικήτας Τσακίρογλου, Πυξ-Λαξ, Χάρις Αλεξίου κ.α.). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως τα τέλη Αυγούστου.
    Οι δροσερές βραδιές στο κατάμεστο κάθε φορά αμφιθέατρο της Σίβηρης, στην Χαλκιδική και κυρίως η καθιέρωσή του από το κοινό που το επισκέπτεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστούν το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, με την πολυμορφικότητα που το χαρακτηρίζει, ως ένα σταθερό θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κασσάνδρας ανακοινώνεται τον Ιούνιο και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μουσικές και θεατρικές παραγωγές που περιοδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και τις παρακολουθούν περισσότεροι από 30.000 θεατές. Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας αποτελεί μια όαση καλοκαιρινή συνδυάζοντας για τους χιλιάδες των επισκεπτών του τις διακοπές και την ξεκούραση με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης ενώ δεκάδες άλλες παράλληλες δράσεις (εικαστικές παρεμβάσεις, happenings , καλλιτεχνικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο σκιών, εκθέσεις θεατρικής φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις γλυπτικής, εκθέσεις κουστουμιών και θεατρικής αφίσας κ.α.), εκτυλίσσονται σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Κασσάνδρας ώστε να τις παρακολουθούν δωρεάν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.


  © Sunspot Web Design 2013-2018 ®